Falu Kanotklubb Falu Kanotklubb Falu Kanotklubb Falu Kanotklubb Falu Kanotklubb

Rörelsehinder och förspaddling (2013-04-05)

Klubbutveckling | Idrottslyftet | Aktuellt | Nyheter

540716_487138131340549_1907822821_nKan man börja paddla i fors även om man sitter i rullstol? Frågan dök upp i Falu kanotklubb i höstas och spontant anser vi att det borde vara möjligt, men kunskap om rörelsehinder är begränsad bland klubbens ledare. Dessutom har vi gjort en del miss när vi har renoverat klubbhuset och vår verksamhet är idag inte anpassad för personer med rörelsehinder.

Falu kanotklubb, RG-Dalarna (Rekryteringsgruppen) och Dalarnas Handikappidrottsförbund har nyligen startat ett samarbete för att se hur Falu kanotklubb kan erbjuda prova-på paddling och regelbunden träning för barn, ungdomar och vuxna med rörelsehinder i Hosjöholmen. Samarbetet får stöd under 2013 från Dalarnas Idrottsförbund genom Idrottslyftet.

Tillsammans ska arbetsgruppen kartlägga vad Falu kanotklubb behöver göra för att anpassa sin verksamhet. Tanken är att börja smått, så att ledarna, paddlare och anhöriga förstår hur paddling/forspaddling och funktionsnedsättning kan gå ihop.

Filosofin för arbetsgruppen är att hitta lösningar så att barn, ungdomar och vuxna med rörelsehinder blir så självständiga så möjligt när de vill paddla i Hosjöholmen. Vi vill kunna erbjuda regelbunden träning oavsett ambitionsnivå.

Ett långsiktigt mål är att personer med rörelsehinder som vill tävla får möjlighet att träna regelbundet. Numera är tävlingar på lugnt vattnet (flatwater racing) en gren vid Paralympics. Det skulle vara spännande om OS-grenen kanotslalom också introduceras vid Paralympics.

Se denna inspirerande film om rörelsehinder och forspaddling: http://vimeo.com/59749521

Intresserad? Ta gärna kontakt med Soizick Lidström – 073-22 22 654 – info@falukanotklubb.se.